torstai 21. heinäkuuta 2011

Nokkosten tie pestoksi

Olen lukenut viime aikoina blo-geja luonnossa olevien kasvien hyödyntämisestä ruoassa. Juhannuksena teimme villiä salaattia apilasta, maitohorsmasta, vuohenputkesta jne. Keväällä keräsin kasan nokkosia, jonka tie kävi kattilan kautta pestoksi. 


Ystäväni keräsi kieloja, minä keskityin nokkosiin.

Keräämisen jälkeen nokkoset kiehautetaan nopeasti. Tämän jälkeen ylimääräinen vesi puristetaan pois. Sitten pakastin nyytit odottamaan käyttöä.


Puutarhassamme kasvaa basilikaa ja koska en ole pelkältään nokkosen suuri ystävä, yhdistän sitä basilikan kanssa  ja teen niistä valkosipulilla terästettyä pestoa. Olen tehnyt sekä punaista että vihreää pestoa; alla kirkuvan vihreää sellaista. Reseptissä olevat määrät ovat aika viitteellisiä; omassani lienee enemmän valkosipulia ja lisäksi esim. pellavansiemeniä tuomassa suutuntumaa. 


Basilikan lisäksi terassilla kasvaa laatikossa mm. lehtikaalia. Kaunista, röpöliäläisreunaista kaalia, jonka ravintoarvot on kohdillaan myös :) Saas nähdä, mitä siitä keksii! 3 kommenttia:

Träskända - voimaantumisen välineet kirjoitti...

Lehtikaali on todella hyvä kasvi! Se on Suomen vyöhykkeen oma "parsakaali" ja aivan liian vähän ihmiset ovat oivaltaneet sen terveellisyyden (varsinainen syövän ehkäisijä) ja herkullisuuden minusta. Olen painostanut jo kymmenisen vuotta aina kaupoissa käydessäni heitä hankkimaan sitä vihannesosastolle. Se on ollut yleensä hollantilaista mikä on käsittämätöntä, mutta onneksi nyt kotimaistakin saa jo paremmin jos itse ei pääse kasvattamaan. Ja jos se kasvaa niin jänikset, etanat muut ötökät myös rakastavat sitä! Lehtikaali on loistavaa parsakaalin tapaan käytettynä eli vaikka höyrtettynä ja voin kanssa kun on uusia perunoita ja silliä, nams! Lehtikaalia voi laittaa esim tomaattikastikkeisiin ja jos sitä pakastaa niin sitä voi murentaa ruuan joukkoon helposti suoraan pakkasesta. Myös keitoissa, esimerkiksi lampaanlihan kanssa se on superherkullista (tässä resepti http://www.hortoilu.fi/ruokaohjeita/hortahoystoinen-lammaspata/)

Träskända - voimaantumisen välineet kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Peppiina kirjoitti...

No samaa olen ihmetellyt, kun lehtkaalia ei juuri näe kaupan hevi-osastolla.
Voisikin seuraavalla silliaterialla kokeilla kaalia vähän kyytipoikana!
Kiitos paljon vinkeistä!