Mähän olen hippiäisyyksissäni näitä margariinin kammoksujia.
Leivän päällä voi on ihan ok, mutta usein ärsyttää sen vaikea levitettävyys. Tämänpä ja kokeilunhalun vuoksi pitkään listalla on ollut kotitekoinen margariini tai whatsoever levite.
Levite
100g voita
1dl (kylmäpuristettua) öljyä
1dl vettä
1 valkosipulinkynsi
persiljaa
ripaus suolaa
Anna voin pehmetä ja vatkaa se tasaiseksi. Lisää vatkaten öljy ja vesi. Lisää mausteet.
Tein niin kuivia sämpylöitä, että oli äkillinen tarve levitteelle. Meillä ei ollut suositeltua kylmäpuristettua öljyä kuin oliivista, jonka luottoystäväni tyrmäsi tässä käyttötarkoituksessa voimakkaan makunsa takia. Siksi käytinkin ihan tavallista rypsiöljyä ja toimi vallan hyvin.
Maku?
- Herkullista! Napsimme hapankorppuja ihan vain saadaksemme vielä aina vähän lisää levitettä :)
Seuraavaksi ajattelin vaihtaa mausteeksi jotain muuta, ehkä aurinkokuivattua tomaattia (joka on Bonjour-levitesuosikkini).
Ystäväni ja kirjallisuuslähteet kertovat, että levite säilyisi jääkaapissa pari viikkoa.
Miksi siis ostaa kaupan epämääräisiä prosessimössöjä, joita margariiniksikin kutsutaan, kun taivas on avoin kotitekoisille levitekokeiluille! :)
2 kommenttia:
Jos insinööri käy kaupassa ja into prosessoida omaa levitettä on laskusuuntainen, kohtalainen kaupallinen versiokin olemassa: Arla Ingmariini merisuola. Ei sisällä epämääräistä kemiallista huttua vaan kermaa, öljyä, hapatetta, A- ja D-vitamiinia ja merisuolaa. Suola on rakeina, mistö kaiketi joku tykkää ja joku ei, minusta on hyvää!!
Tästä olenkin kuullut muiltakin kehuja. Kuulemma ne suolakikkareet aiheuttaa riippuvuutta :)
Lähetä kommentti